Waarom vitamine D voor sporters?

Waarom vitamine D voor sporters?

Natriche Immune Sport bevat vitamine D3. Vitamine D is belangrijk voor de groei en het behoud van sterke botten en tanden maar het brengt nog legio andere voordelen met zich mee, waaronder een goede werking van de spieren. Waarom vitamine D voor sporters?

Wat is vitamine D?

Vitamine D, ook wel de ‘zonnevitamine’ genoemd, is een vetoplosbare vitamine. De belangrijkste bron van vitamine D is zonlicht. Door de Uv-straling van de zon op de huid maakt het lichaam zelf vitamine D aan. Het wordt ook gevonden in bepaalde vette vis, zoals haring. Vitamine D is ook een pro-hormoon, het heeft van zichzelf geen hormonale werking maar wordt door het lichaam wel omgevormd tot een hormoon.

De twee belangrijkste vormen van de vitamine zijn vitamine D2 (ergocalciferol) en D3 (cholecalciferol). Vitamine D2 is de plantaardige vorm van vitamine D en kan niet door het lichaam worden aangemaakt en is het meest effectief in sommige diersoorten (zoals in ratten). Vitamine D3 is de vorm die je lichaam aanmaakt na blootstelling aan zonlicht. Dit is ook de vorm die in Natriche zit, omdat vitamine D3 veel beter door je lichaam word opgenomen en effectiever is dan vitamine D2. Waarom vitamine D voor sporters ?

Gezondheidsvoordelen van vitamine D:

Behoud van sterke botten

Het lichaam heeft vitamine D nodig voor stevige botten en tanden. Het zorgt ervoor dat calcium uit eten goed worden opgenomen en worden vastgelegd in de botten en tanden tijdens de groei. Daarnaast is vitamine D nodig om botontkalking zoveel mogelijk te beperken, en daarmee het risico van osteoporose op latere leeftijd te verminderen.

Is goed voor de werking van de spieren

Vitamine D3 is goed voor de spieren, speelt een rol bij het behouden van soepele en sterke spieren en helpt het (natuurlijk) immuunsysteem van de lichaamscellen. Vitamine D3 is onder sporters waarschijnlijk de meest gebruikte vitamine.

Ondersteuning van het immuunsysteem

Er is sterk bewijs dat vitamine D een rol speelt in het immuunsysteem, oftewel de weerstand. De omzetting naar de actieve vorm van vitamine D in de witte bloedcellen zorgt voor zogenaamde ‘cellulaire immuniteit’. Dit proces wordt in werking gezet door het stimuleren van de productie van een antimicrobieel eiwit, dat bacteriën onschadelijk maakt.

Wilt u meer weten over onder andere gist beta glucan? www.natriche.com

Bekijk de producten

Bekijk de producten